Ashâb-ı Kirâm, Kadir Gecesi hakkında: “Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.” meâlindeki Kadr Sûresi’nin 3. âyet-i kerîmesine sevindikleri kadar hiçbir şeye sevinmediler.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Ashâbına, İsrâiloğullarından dört kişiyi anlattı. Bunlar -göz açıp yumuncaya kadar kısa bir zaman dahi Allâh’a âsî olmadan- seksen sene ibâdet etmişlerdi. Ashâb-ı Kirâm da bundan dolayı hayret etmişlerdi.
Cebrâil (a.s.) geldi ve: “Yâ Muhammed! Sen ve Ashâbın, bu zâtların göz açıp yumuncaya kadar kısa bir vakitte bile, Allâh’a isyan etmeden seksen sene ibâdet etmelerine hayret ettiniz. Allâhü Teâlâ, sana bundan daha hayırlısını indirdi.” dedi ve “İnnâ enzelnâhü fî leyleti’l-kadr…” (Biz, onu Kadir Gecesi’nde indirdik), meâlindeki âyet-i kerîmesi ile başlayan Kadr Sûresi’ni sonuna kadar okudu. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ve Ashâb-ı Kirâm çok sevindiler.
KADİR GECESİ’NDE NE YAPILIR?
Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır:
1’inci rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü…,
2’nci rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 İhlâs-ı Şerîf,
3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü…,
4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 İhlâs-ı Şerîf okunur.
Namazdan sonra:
• 1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”
• 100 “Elem neşrah leke…” sûresi,
• 100 “İnnâ enzelnâhü…” sûresi,
• 100 defa da Resûlullah Efendimizin (s.a.v.), Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa’fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir.
Mümkünse, bir de tesbih namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
İSİMLERİMİZ: Erkek: Abdülkâdir, Kız: Kadriye
/ FAZİLET TAKVİMİ 18 Mayıs 2020, Pazartesi