Herkesin zaman zaman dert yandığı bir konu vardır. Firmalar yerli yersiz mesaj gönderir veya telefonla arar ve bu bazen sinir bozucu hâle gelebilir. Aslında yasalara uyan firmalar son zamanlarda atılan adımlar neticesinde kafasına göre mesaj göndermez veya aramaz kişileri çünkü ciddî yaptırımları olduğunu bilir. Ancak bunlara uymayan merdiven altı diye tabir ettiğimiz izinsiz bir şekilde pazarlama yapan firmalar da muhakkak vardır.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Ticaret Bakanlığı tarafından İleti Yönetim Sistemi (İYS) adı verilen bir sistem geliştirildi. Önceden de vardı belki ancak ben yeni gördüm. Ticaret Bakanlığı'ndan da yeni mesaj geldi bana. Buraya telefon numaranızı ve/veya mail adresinizi kaydediyorsunuz; o telefon numarasına veya mail adresinize ulaşmasını istediğiniz firmaları görüyorsunuz. Bende telefon numarama ulaşmasını izin verdiğim firma sayısı 190 tane çıktı. Bazılarına ne zaman izin verdiğimi hatırlamıyorum bile. Mailimde ise 91 firmanın kaydı vardı. Tabii aralarda ret verdiğim firmalar da var.
21 Ocak Perşembe günü gelen kısa mesajda şöyle yazıyordu:
İleti Yönetim Sistemi açıldı. Ticari elektronik ileti onaylarınızı artık e-Devlet kapısı veya iys.org.tr üzerinde kontrol edebilir, dilediğiniz zaman onay veya ret verebilirsiniz. 16 Şubat 2021 tarihine kadar kontrol edilmeyen onaylar geçerli sayılacaktır. Bilgi için: iys.org.tr
Siz İleti Yönetim Sistemi'ne göz attınız mı? Onay veya ret verdiğiniz firmalardan en çok dikkat çekeni hangisiydi? 16 Şubat'a kadar kontrol edilmezse onaylar geçerli sayılacak demek, sonradan düzenleme yapılamayacak demek midir acaba?