Blogda geçenlerde “[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]” başlıklı bir yazı yazmıştım. O yazımı Twitter'da paylaştığımda, paylaşımlarını beğendiğim ve Twitter'da takip ettiğim [Bağlantıyı görmek için giriş yapın] kullanıcı adına sahip Feyza Hanım; Ökkeş ve Abuzer isimlerinin kendi yaşadığı bölgede neden meşhur olduğunu yazmıştı. Oradan aldığım bilgiyi biraz daha süsleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Yazımda Ökkeş'ten bahsetmemin sebebi çocukluğumdaki bir kitap serisinin başkahramanı olması idi. Benim yaşımda olanlar hemen hatırlamıştır sanırım Muzaffer İzgü'nün Ökkeş serisini. Feyza Hanım attığı twitte, yazarın Adanalı olmasından dolayı kitap serisindeki başkahramanının isminin Ökkeş olduğunu çünkü o bölgede Hz. Ukkâşe'nin ziyâretgâhının olduğunu ve bölge halkı için de sembol bir isim olduğunu yazmış.
Ben açıkçası Ökkeş'in Ukkaşe isminden evrildiğini hiç bilmiyordum. Düşünsem de aklıma gelmezdi. Feyza Hanım'ın twiti sâyesinde öğrenmiş oldum. Peki kimdir bu Hz. Ukkaşe? Hz. Ukkaşe, peygamber efendimizin sahabelerindendir ve diğerlerinden ayrılan özelliği ise peygamberimizin izniyle nübüvvet mührünü de öpmüş bir sahabedir. Peygamber Efendimiz Hz. Ukkâşe hakkında “Cennetlik görmek isteyen varsa, Ukkâşe’ye baksın” buyurmuşlardır. İ’lâ-yı kelimetüllah için bulundukları yeri terk edip hicret eden sahabîlerdendir kendisi. Kabri, Gaziantep Nurdağı'ndadır. Dolayısıyla Antep, Maraş ve Adana bölgelerinde onun isminden türemiş olan Ökkeş ismi çokça meşhurdur. Ukkâşe, Arapça'da “erkek örümcek” anlamına gelmektedir. Hz. Allah, şefaatlerine nâil eylesin.
Ökkeş isminin bahsettiğim yörede çok meşhur olması ile ilgili anlatılan bir de fıkra varmış. 🙂
Bir gün Kahramanmaraş‘tan’ Gaziantep‘e hareket eden şehirlerarası bir yolcu otobüsünü jandarma kimlik kontrolü yapmak üzere durdurur. Jandarma; “Adı Ökkeş olanlar aşağı insin” der. Bunun üzerine şoför ve muavin de dahil bir kişi hariç tüm yolcular iner. Jandarma o kişiye; “Sen neden inmedin” diye sorar. O kişide; “İsmi Ökkeş olanlar insin dediniz. Ama benim adım Hacı Ökkeş” der.
Bence Ökkeş değil de orijinal hâli olan Ukkâşe tercih edilse çocuklara isim verirken daha güzel olur gibi. Maalesef artık çocuklarımıza isimler koyarken kriterlerimiz çok değişti. Recep, Şaban, Ramazan isimlerini koymak istemiyor artık kimse mesela. Ökkeş de hâ kezâ öyle. Aslında altında yatan anlamları çok güzel ancak devir değişti ve isim modaları da değişti artık.
Feyza Hanım, twitinde ayrıca Abuzer isminden de bahsetmişti. Adıyaman tarafında metfun olan yine peygamberimizin sahabîlerinden olan Ebû Zerr’il Gifârî Hazretleri'nden galatlaşmış Abuzer ismi. Abuzar diyenler de oluyor. Rabbim o büyük sahabînin şefaatlerine de nâil eylesin inşallah!
Bağlantıyı görmek için giriş yapın
Ökkeş ve Abuzer benzeri galatlaşmış isimler geliyor mu sizin aklınıza? Geliyorsa veya yazı ile ilgili bir yorumunuz varsa lütfen paylaşın.