Geçenlerde Whatsapp üzerindeki arkadaş grubumuzda konuşuyoruz. Konu Galatasaray'ın “Re re re ra ra ra Galatasaray Galatasaray (Gassay Gassay) cim bom bom” tezahüratına geldi. Ne demek acaba bu “re re re ra ra ra” ile “cim bom bom” dedik ve ne kadar saçma bir tezahürat diye konusu geçti.
Ben merak ettim ve internette araştırdım. İlk olarak "cim bom bom"dan başlayalım.
Neden “Cim bom bom” diyorlar?
Bu konuda internette birçok farklı hikâye anlatılıyor. Ben de bunların hepsini burada tek tek yazacağım. Birlikte seçeriz artık en mantıklı hikâye hangisi ise.
- İlk rivâyete göre, zamanın Galatasaray Liseli gençleri okul önünde şeker satan çocuklardan şeker alırlarken biraz da hava atmak için Fransızca “J’aime bon bon” (Şeker severim) derlermiş. Onlara da bunu tekrar ettirdiklerinde Fransız aksanını bilemedikleri için onlar “cim bom bom” derlermiş.
- Diğer bir rivâyete göre ise ki bu Galatasaray’ın 100 Yıllık Tarihi isimli kitapta da geçer; Jim adında Amerikalı bir boksöre sevenleri tarafından yapılan bir tezahüratmış bu ancak nasıl Galatasaray'a uyarlandı bilemiyorum.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
- Üçüncü bir rivâyet ise Galatasaray'ın Sabit CİNOL isimli bir futbolcusunun eğitim için gittiği İsviçre'de oynadığı kulüp olan Servette FC'nin sloganından uyarlanmasıdır. Galatasaray Dergisi'nin 7. sayısında da buna yer verilmiştir. Bu rivâyati bir de aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz:
- Diğer bir rivâyette ise zamanında Romanya'da Cinbom kısaltma adı olan bir takım varmış ve Galatasaray bu takımı yenmiş. Maç esnasında da sürekli onların direncini kırmak için “Cimbombom” vs. diye slogan atılmış ve böylece bu slogan Galatasaray'a mâl olmuş.
- Bir diğer rivâyette ise Galatasaray’ın baş harfi "g“nin İngilizce okunuşu ”ci“ olduğu için, ”Cim“ yani ”Benim G(alatsarayım)" rakibi “bam bam” hallet, anlamında kullanılırken "cim bom bom"a evrilmiş.
- Bir başkası ise kulübün renkleri için kullanılan kumaşın adından esinlendiğini söylemiş.
- Bir başka ileri zekalı arkadaş ise demiş ki “cim bom” ne idüğü belirsiz bir dilde “aslan” demekmiş. “cim bom bom” ise “aslanlar” demekmiş. 🙂
Tamam sondakinin uydurulmuş olduğu tam bir gerçek ancak üstteki tüm rivâyetlerin farklı farklı versiyonları da vardı aramalarımda öne çıkan. Hepsini tek tek yazsam herhalde ortaya bir Galatasaray ansiklopedisi çıkarırdım bir Beşiktaşlı olarak. Sanırım en öne çıkan rivâyet üçüncü sırada bahsettiğim Sabit CİNOL tarafından uyarlanan hâli. Ben aslında orada onun soyisminden de bir çağrışım olabilir diye düşünüyorum ama. 🙂
Siz hangi rivâyeti daha mâkul buldunuz?
"Re re re ra ra ra"ya hiç girmiyorum, beynim yandı artık. 🙂