Tüm zamanların en çok izlenen ve bilinen animasyon filmlerinden biri olan Shrek'i bilmeyen yoktur herhalde. Peki Shrek'in gerçek hayattan esinlendiğini biliyor muydunuz? Ben de yeni öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim. Shrek karakteri 1903 - 1954 yıllarında yaşamış olan “Fransız Meleği” lakaplı ünlü güreşçi Maurice Tillet'ten esinlenmiş. Dünya Ağırsıklet Şampiyonu ünvanını da kazanmış bir güreşçi olan Maurice Tillet'in akromegali denen bir rahatsızlığı varmış. Akromegali, beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan (adenohipofiz) çok fazla miktarda büyüme hormonu (growth hormone, GH) salgılanması nedeniyle oluşan bir hastalık imiş. Bu hastalık sebebiyle de Tillet'in kafası, elleri ve ayakları orantısız bir şekilde büyümüş.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Rusya topraklarında doğmuş olan Tillet'in 13 - 14 civarında dil bildiği de rivayet ediliyor. Eğer hastalığı baş göstermese hukuk eğitimi almak istiyormuş. Hukuk eğitimi alamamış ancak mühendis olmuş. Hastalığı da zaten üniversite dönemlerinde başlamış.
Peki siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Gerçekten de ilham alınmış değil mi Shrek karakteri hayata geçirilirken? Bunu neden soruyorum çünkü filmin yapımcıları böyle bir esinlenmeyi teyit etmiyorlar.
Aşağıdaki videoda Maurice Tillet'in detaylı anlatımını dinleyebilirsiniz.