Ülkemizin jeopolitik konumu belki de en yumuşak karnımız olmuş tarih boyunca. Herkesin gözü üzerimizde imiş tarihler boyu. Hâlâ da öyle. Ne tam anlamıyla Batı'ya benzeyebilmişiz ne de Doğu'ya. Hep bir veya birkaç açıdan eksik veya fazla kalmışız onlara göre. O yüzden ne denir her zaman:
“Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur!”
Ben bu yazımda bahsedeceğim bilgiyi ilk öğrendiğimde “Ayranı yok içmeye, taht-ı revanla gider sıçmaya.” atasözü aklıma geldi. Gerçekten de her anlamda böyleyiz. Tam bir tüketim toplumu olduk. Normal zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamaktan acizken lüks sayılabilecek metalara sahip olabiliyoruz. Hani şu terör estiren dayıların “Göster telefonunu!” demelerinde az da olsa haklılık payları var. Adam asgarî ücret alıyor ama asgarî ücretten katbekat fazla değere sahip olan telefonla geziyor ortamlarda.
Neyse yine başladım ben sosyolojik alanlara girmeye. Gelelim bugünkü “Enler ve İlkler” kategorimizin konusuna. Başlıkta da gördüğünüz üzere Avrupa'daki ülkeler arasında en fazla gökdeleni olan ülke konumuna yükselmişiz. Detayları aşağıda paylaşacağım.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Öncelikle gökdelen deyince ne anlamamız gerekiyor ona bakalım. Gökdelen tanımına giren uzun binaların en az 150 metre uzunluğunda olması gerekiyor. Bu alt limitin üstünde Türkiye'de tam tamına 67 adet bina var. Bu 67 gökdelenin 48 tanesi İstanbul'da.
Türkiye'den sonra en fazla gökdeleni olan ülke (Avrupa) 51 adet gökdelen ile bugünlerde adını savaşla sıkça duyduğumuz Rusya. Üçüncü sırada ise 33 gökdelen ile İngiltere var.
Peki Dünyada Durum Nasıl?
Avrupa'da birinciyiz evet ama çok şükür dünya genelinde en azından ilk onda değiliz. Dünyada en fazla gökdelen Çin'de var. Türkiye ise 14. sırada. Çin'deki gökdelen sayısını duyduğunuzda dudaklarınız uçuklayabilir çünkü tam tamına 2708 adet gökdelen var Çin'de. İkinci sırada ise bir başka dünya devi ABD var 848 adet gökdelen ile. Çin, en yakın takipçisine 3 kattan fazla fark atmış. Üçüncü sırada ise Birleşik Arap Emirlikleri var ki onların gökdelen adedi ise 310.
Avrupa’da Şehir Bazında En Fazla Gökdelen Nerede Var?
Avrupa'da ülke bazında en fazla gökdelen Türkiye'de olunca tabii ki İstanbul da şehirler arasındaki birinciliği kimseye bırakmıyor. İstanbul'da 48 gökdelen var demiştik yukarıda da. İkinci sırada 46 gökdelen ile Moskova var. Demek ki Rusya'daki 51 gökdelenin 46 tanesi Moskova'da imiş. Üçüncü sırada ise 30 gökdelen ile Londra var.
- İstanbul - 48
- Moskova - 46
- Londra - 30
- Frankfurt - 17
- Courbevoie - 13
- Ankara - 11
- Varşova - 10
- Madrid - 6
- İzmir - 6
- Rotterdam - 5
Dünyanın En Yüksek Binaları Hangileri?
Dünyanın en yüksek binası 828 metre ile Dubai'deki Burj Khalifa. İkinci sırada ise 632 metre ile Shangai Tower var. Üçüncü sırada ise kıblemiz olan Kabe'ye yapılan büyük bir saygısızlık olarak gördüğüm Makkah Royal Tower Clock var. Uzunluğu tam 601 metre. Dünyadaki en yüksek 10 gökdelen şu şekilde:
- Burj Khalifa - 828 m.
- Shangai Tower - 632 m.
- Makkah Royal Tower Clock - 601 m.
- Ping An Finance - 599 m.
- Lotte - 555 m.
- One World Trade Center - 541 m.
- CTF (Tianjin) - 530 m.
- CTF (Guangzhou) - 530 m.
- CITIC - 528 m.
- TAEPEI 101 - 508 m.
Üstteki verileri Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi (CTBUH) Şubat 2022 raporunda paylaşmıştır. Ben de o haberleri değerlendirerek kendimce yorumladım. Umarım beğenmişsinizdir. Sizce gökdelen sayısı ile medeniyet arasında bir bağ var mı? Gökdelen sayısının az veya fazla olması size ne ifade ediyor? Yorumlarınızı bekliyorum.
Blogdan Bir Yazı Tavsiyesi: [Bağlantıyı görmek için giriş yapın][Bağlantıyı görmek için giriş yapın]