Bugün sizleri Erik Weihenmayer ile tanıştırmak istiyorum. Ben de kendisini Quora'daki “Engelli birinin en etkileyici başarısı nedir?” sorusuna gelen cevapla tanıdım ben de.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Doğduktan kısa bir süre sonra, gençlik yıllarında kör olacağına işaret eden bir hastalık olan retinoskizis teşhisi konmuş.
Retinoskizis, bir retina hastalığı; kısaca anlatmak gerekirse retinanın katmanlarını bir arada tutan proteini vücut üretmiyor ve bu katmanların arasına sıvı dolup retina katmanlarında ayrılmalar meydana geliyor. Sonuç olarak ayrılan bölge artık zamanla görme yetisini kaybediyor.
Tamamen kör olana dek okumaya devam etmiş Erik. Sonrasında ise hayatına baston ve Braille alfabesi ile devam etmiş. Çoğu görme engelli insanın hayal bile edemeyeceği şeyleri yapmak için kendine meydan okumaya başlamış. En yüksek dağlara tırmanmaya başlamış. Özellikle, Everest Dağı'na tırmanan ilk görme engelli insan olarak tarihe geçtmiş kendisi.
El Capitan'a da tırmanmıştır. El Capitan ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:
Ve en büyük başarılarından biri de, yine kendisi gibi görme engelli bir donanma gazisi olan Lonnie Blackwell ile birlikte inanılmaz bir şey yapmışlar.
Erik şimdi dünyayı dolaşıp konuşmalar yapan ve hayır işleri için milyonlar toplayan bir motivasyon konuşmacısı. Amacı her zaman engelli insanlara hayallerinin peşinden gitmeleri için ilham vermek olmuş. Birkaç kitap yazmış ve üstte yazdığım büyük atletik başarılarına da devam ediyor.
Erik'in hayat felsefesi her zaman insanların “sınırsız bir hayat” yaşaması olmuştur - ki bunu açıkça kendisi de örneklerle göstermiştir. Böyle bir adama saygı duymamak elde değil. Ne dersiniz? Siz daha önce tanımış mıydınız kendisini? Peki sizin “Engelli birinin en etkileyici başarısı nedir?” sorusuna verilecek başka bir cevabınız var mıdır?