Üniversite yıllarında aynı çorbaya kaşık salladığımız öykü yazarı ağabeyim Erhan GENÇ geçenlerde Twitter'da bir kısa film paylaşmıştı. İsmi, Yönetmen & Öğretmen olan bu kısa filmi Ömer DİŞBUDAK yazıp yönetmiş. Ömer Bey'in Twitter'daki yazışmalarından ve Youtube'daki videolarından gördüğüm kadarıyla bu kısa film yeni çekilmemiş ancak Youtube'a yeni eklenmiş. Ben bu anlamlı kısa filmi çok beğendim. Kısacık filmin içerisine bir öğretmenin sorunlu öğrenci olarak tâbir edilenlere karşı nasıl davranması gerektiğini, bir öğretmenin derste kendini dinletebilmesi için nasıl farklı anlatım tarzlarına bürünmesi gerektiğini, öğrencilerindeki cevheri nasıl ortaya çıkarması gerektiğini, divan edebiyatının çocuklara nasıl sevdirilebileceğini sığdırmış Ömer DİŞBUDAK. Çocuklarla, gençlerle iletişimde olan tüm herkesin izlemesi ve örnek alması gerekiyor buradaki öğretmeni.
Videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Videonun sonunda Avni mahlaslı Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri'nin şiirine yapılan rap şarkı oldukça takdire şâyân. Ayrıca Şeyh Gâlib'in gazelini üç ayrı sahneyle çocuklara aktarması da “Bizim edebiyat öğretmenimiz böyle anlattı da biz mi sevmedik divan edebiyatını!” dedirten türden. Yazar İskender PALA da bu sebepten dolayı Ömer DİŞBUDAK'a mail atıp takdirlerini sunmuş.
Kimsesiz hiç kimse yok
Var herkesin bir kimsesi.
Ben bugün kimsesiz kaldım
Ey kimsesizler kimsesi.
Bu kısa film çeşitli ödüller de almış ancak ben hâlâ saçma içeriklerin milyonlarca izlendiği Youtube'da hak ettiği değeri alamadığını görüyorum. Belki başka mecralarda veya ilk çıktığı zamanlarda daha çok izlenmiştir. Aldığı ödüller ise şöyle:
- 4. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması- Mansiyon Ddülü (İstanbul/ Türkiye)
- 40. Clermont Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali, Film Market,
- Türkiye’den Kısalar, Hazarfen Film Galeri Seçkisi (İzmir/ Türkiye)
- Roma SinemaDoc- Official Selection - Finalist (Roma/İtalya)
- Barcelona Planet Film Festival - Official Selection - Finalist (Barcelona/İspanya)
- Kore GUKIFF Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali - Finalist (Seul/Kore)
- Steps International Short Films Festival - Finalist (Lattakia/ Suriye)
- International Festival Cinema in Nador Morocco - Finalist (Nador/Fas)
- VIVA FİLM FESTİVAL - Official Selection (Bosna Hersek)
- Green Valley International Film Festival - Official Selection (İstanbul / Türkiye)
Umarım kısa filmdeki öğretmenin misyonunu devam ettiren ve ettirecek olan birçok yönetmen & öğretmenlere sahip olur bu ülke. Çocuklarımız da böyle öğretmenlerin, hocaların elinde daha iyi eğitimler alarak vatana, millete hayırlı bir birey olurlar.
Selametle…