Az önce Quora'da gezerken bir bilgi öğrendim ve sizlerle de paylaşmak istedim. Oldukça ilginç bir bilgi. Tam da benim [Bağlantıyı görmek için giriş yapın] serilerime uygun bir bilgi.
Üstteki fotoğraf “Sanatın bulunduğu en olağan dışı yer neresidir?” sorusuna gelen cevaplardan birisi. Mânevî gözle bakınca bu dünyanın her yanı bir sanat eseri ve sanatçısı ise tek Allah'tır ancak buradaki sanattan kastın ne olduğunu anlamışsınızdır zaten.
Fotoğrafta gördüğünüz mağara içi çizimlerin 19.000 ile 27.000 yıl öncesine ait olduğu sanılıyor. Bu mağaranın adı ise Cosquer Mağarası. Cosquer Mağarası, Fransa'nın Marsilya şehri yakınlarındaki Calanque de Morgiou mevkiinde bulunan bir mağaradır. Mağaranın girişi günümüzde su seviyesinin 37 metre altındadır. Bu mağaraya girmek her babayiğitin harcı değilmiş. Sadece deneyimli dalgıçların girebildiği söyleniyor.
Cosquer ismi, 1985 yılında mağaraya ilk defa girdiği bilinen ve kabul edilen Henri Cosquer'den geliyor. 1985'ten bilitibar mağaraya dalışlar yapan Henri, 1991'de fotoğrafda gördüğünüz çizimlere de ulaşıyor. Fotoğraftaki adam Henri Cosquer midir, değil midir bilemiyorum. Onu da siz araştırın arkadaşlar. 🙂
Taş Devri'nde yaşayan adamlar nasıl oluyor da böyle bir mağaraya girip çizimler yapabiliyor sorusuna yanıt arıyorsunuz ancak benden öğreneceğiniz cevap sizi daha da şaşırtabilir…
Onların zamanında bu mağaraların girişi su seviyesinin 80 metre altında imiş. Yani şimdikinden daha derinde imiş. Kıyıdan da 11 km uzaklıkta imiş. Suların çekilmesi ile vs. şimdiki hâlini almış ama eskiden oraya ulaşmak daha da zormuş. Buna rağmen adamlar ulaşmış ve ulaşmakla kalmayıp resim çizmişler.
Tabi üstteki bir iddia. Bazıları da, ki akla yatkın olan tarafı da bu, bu çizimler yapıldığında o bölgede su yoktu sonradan sular altında kaldı o bölge deniliyor.
Siz ne düşünüyorsunuz peki? Daha önce Cosquer Mağarası'nı duymuş muydunuz?