Geçenlerde LinkedIn'de Svalbard Adası hakkındaki bilgiler önüme düşünce merak edip kayıtlarıma aldım. Svalbard Adası'nı ilk defa duymuştum. LinkedIn'de Svalbard Adası'nın üzerine yıl boyunca neredeyse hiç güneş doğmadığı üzerinden eğilmişlerdi. Gerçekten de aşağıdaki videoda da gördüğünüz üzere Svalbard üzerine Ekim - Şubat ayları arasında güneş neredeyse hiç doğmuyor. “Svalbard”, “soğuk kıyılar” anlamına geliyor.
Ben şahsen dünyanın en güney ucuna gitmiştim. Nasip olursa buraya da yani dünyanın en kuzey ucuna da gitmek isterim. Burada insanlardan çok kutup ayıları yaşıyor ancak onların da nesli, küresel ısınmadan dolayı her geçen gün tehlikeye giriyor. Ha burasının Norveç'e bağlı olduğunu söylemeyi unuttum; kusura bakmayın.
Svalbard, Arktik Okyanusu'nda Norveç'e bağlı takımadadır. İdarî merkezi olan Longyearbyen, Dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki idarî merkez olma özelliğini taşır. 1900'lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınmıştır. Günümüzde bu hakkı sadece Norveç ve Rusya kullanmaktadır. İnsan cesedinin dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerdendir. Bundan dolayı Svalbard’da ölmek ilginç bir şekilde yasadışıdır. Adaların %60'ı buzullardan oluşmakta ve adalarda pek çok dağ ile fiyort bulunmaktadır. En büyük adanın adı Spitsbergen'dir
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Svalbard'da iklim, son yıllarda bütün kutupsal bölgelerde olduğu gibi eskiye nazaran ısınmıştır. Bugün artık Svalbard adalarının etrafını gemiyle dolaşmak mümkündür. Hızlı eriyen buzullardan dolayı artık avlanacak yerleri yeterince bulunmayan kutup ayılarının açlıktan ölme tehlikesi mevcuttur. Bu yüzden kutup ayıları yiyecek bulmak için şehirlere daha sık inmektedir ve ayı saldırısı vakaları artmaktadır. İnsanların herhangi bir ayı saldırısı sırasında kolayca güvenli bir yere sığınabilmeleri için Svalbard’da arabaları kilitlemek yasaktır.
EnSonHaber.com 5 sene önce burasıyla ilgili oldukça güzel bir haber derlemiş. Bence orayı da baştan sona okumalısınız. [Bağlantıyı görmek için giriş yapın].
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Svalbard'da silah taşımak zorunlu çünkü üstte de bahsedildiği gibi kutup ayıları yiyecek aramak için şehre indiğinde yiyecek bir şey bulamazsa çok sinirli olabiliyorlar. Açken onlar o sevimli kutup ayıları değiller! 🙂 Hatta bu sebepten dolayı üniversiteye ilk başladıklarında öğretilen derslerden biri “Kutup Ayısı Nasıl Etkisiz Hâle Getirilir?” konusu.
Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar özelliği olan bu adada NASA’nın bir üssü bile var. Bir de burada dünyanın geleceğine ilişkin bir felakette işe yaraması amacıyla nefis bir ambar bulunmakta: Svalbard Küresel Ambar Deposu. Peki insanlar kafayı mı sıyırmış da Kuzey Kutbu’nda yaşıyorlar? Elbette tamamen bir sebebi var. Svalbard’ın en önemli gelir kaynağı, burada bulunan kömür madenleri. Maaşlar da oldukça yüksek. Bu kasabada kim çalışmak istemez ki! Düşünsene, dünyanın en kuzeyinde, sabah balıkçılık yapıp, akşam da kuzey ışıklarını seyrediyorsun.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Yazımın üst kısımlarında da değindiğim birtakım ilginçliklere sahip bu ada hakkındaki ilk 10′a giren dikkat çekici şöyle bir toplayacak olursak:
Norveç vatandaşları dahil olmak üzere Svalbard'a seyahat ederken pasaport gösterme zorunluluğu vardır.
Yerleşim yerleri dışında silah taşınması yasaktır. (Dikkat ettiniz mi buradaki ifadeye?) 🙂
Kutup ayıları insanlarla birlikte yaşamaktadır.
Norveç'in 47 milli parkından yedisi Svalbard'da bulunmaktadır.
Svalbard bir çöl olarak sınıflandırılmaktadır.
Kara kütlesinin %10'undan azı bitki örtüsüne sahiptir.
Gün boyunca kuzey ışıkları görülebilmektedir.
Svalbard'da ölmeye izin verilmemektedir.
Svalbard'da doğum yapmaya izin verilmemektedir.
Svalbard'da binalara girerken ayakkabılar çıkarılır.
Ne dersiniz siz de bu Svalbard'a gitmek ister misiniz? Belki de aramızda gidenler vardır. Onlar da deneyimlerini bizimle paylaşırsa çok seviniriz. 🙂