- 🟩 Teravih namazı 20 rek’âttır ve müekked sünnet bir namazdır.
- 🟩 Mümkünse aile efradı ile birlikte saf düzenine (sağlık şartlarına riayetle) uyarak evimizde cemaat olarak kılalım.
- 🟩 Teravih namazı, Yatsı Namazı’nın farzından önce kılınmaz.
- 🟩 Şâfî mezhebine mensup olan kardeşlerimiz teravihi iki rekât iki rekât kılmalı, her selamdan sonraki rek’atın başında yeniden “Niyet ettim Allah rızası için iki rekât terâvih kılmaya, uydum imama” deyip niyet etmelidirler. Ayrıca eğer Şâfi olan kardeşlerimizin kaza namazı varsa teravihe de niyet edebilirler kazaya da niyetlenebilirler.
- 🟩 Hanefî mezhebine mensup olan kardeşlerimiz tek selamda 2 - 4 - 6 - 8 rek’ât kılabilir ama dörder dörderin üstüne çıkmamaya gayret edelim. İkişer ikişer kılınması daha eftaldir, daha sevaptır.
- 🟩 Hanefi mezhebine göre tek selamda 8 rek’âttan fazla kılmak mekruhtur.
- 🟩 Hâfız olmayan kardeşlerimiz kısa sureleri rekâtlarda sırasına riayet ederek okur. [Halk dili ile kısa surelerin sıralaması şöyledir:
1) Fil 2) Kureyş 3) Mâun 4) Kevser 5) Kâfirûn 6) Nasr 7) Leheb 8) İhlâs-ı Şerîf 9) Felak 10) Nâs]
- 🟩 Bunları okuyamayacak olanlar bütün rekâtlarda aynı iki sureyi okuyarak da kılabilir. Örneğin; 20 rek’âtın tamamını Kevser ve İhlas sureleri ile kılabilir.
- 🟩 Her tahiyyatta Salli Bârik dualarını muhakkak okuyalım. 3. rek’ata kalkınca Sübhaneke ve Euzu Besmele de okunur. Yâni dört rekatta bir selam veren Hanefi mezhebine mensup bir kişi ikindi namazının sünneti gibi kılar.
- 🟩 Tek başınıza kılarken bile isterseniz sesli olarak kılabilirsiniz. Hâtta evde cemaat olacak kimse yoksa meleklere imam olmaya niyet ederek cemaat olma nimetini kaçırmayın. Bu durumda hafif sesli okumanız yeterli.
- 🟩 Yatsı ezanı biter bitmez yatsı ve teravihe başlayalım vakit geçtikçe uyku ve üşengeçlik gelebilir.
- 🟩 Ailece kılınan namazlarda kameti erkek getirmeli. Kamet dışındaki tesbihatı (aile içi) hanım kardeşlerimizin müezzin gibi okumalarında sakınca yoktur. Erkek yapsa daha eftal olur.
- 🟩 Teravih namazı kılarken her selamdan sonra Salât-ı Ümmiye okumayı ihmâl etmeyelim.
[🌹SALÂT-I ÜMMİYE🌹
“Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin innebiyy’il ümmîyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”
Meali: “Allahım Efendimiz ümmî Peygamber Muhammed’e, evladu iyaline ve ashâbına salât ve selâm eyle.”]
- 🟩 Vitir vacip namazını teravihten sonra yine cemaatle kılalım. (Evliyanın büyükleri, vitr namazında 1. rek’atta İnşirah Sûresi, 2. rek’atta Kevser Sûresi ve 3. rek’atta da İhlâs-ı Şerîf Sûresi okumakta büyük esrar olduğunu ifade etmişlerdir.) Vitrin 3. rek’atında Besmele, Fatiha ve İhlas-ı Şerif Suresi’nden sonra “Allah-ü Ekber” diyerek elleri kaldırarak tekbir almayı ve peşine Kunut dualarını okumayı unutmayın. (Kunut duasından sonra Salat-ı Münciye okunursa günün tüm ibadetleri Efendimizin mührü ile mühürlendiği için çok faziletlidir diye tavsiye olunur) Unutarak rükûya gidilirse geri dönmeyip devam edin bu durumda sonunda sehiv secdesi yapmanız yeterli olacaktır.
Şâfilerde vitir üç rekat bir defada da kılınsa caiz olsa da eftal olanı iki rekat kılıp selam verir üçüncü rekata kalkar.. Şafilerde vitirde kunut duası yoktur. Sadece Ramazan’ın yarısından sonra rükudan kalkıldığında vardır.
- 🟩 Namazdan sonra Amenerrasulü okumayı ihmal etmeyin ve unutmayın.
- 🟩 Önceki yıllarda camide kıldığımız teravih hızını geçmeyelim. Aşırı hızlı kılıp namazı zayi etmeyip aynı zamanda aşırı yavaş kılıp bıkkınlığa mahâl vermeyelim (Nefse yenik düşebiliriz.)
17- 🟩 “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazı kılmaya” diye niyet edilir. Eğer aralarda dünya kelamı konuşulmadı ise başta yapılan niyet ile tamamını kılabilir.
18- 🟩 Nafile namaz olduğu için yaşlı ve hasta olan kişiler oturarak kılabilir.
- 🟩 Namaz aralarında konuşmamak, yiyip içmemek daha doğru olur.
Ayrıca Ramazân-ı Şerîf’in ilk akşamı ve gecesinde yapılacaklar ile ilgili olarak da daha önce bir yazı paylaşmıştım. Onu okumak için de [Bağlantıyı görmek için giriş yapın]