İstanbul'a giderken sürekli görüyorum ve kullanıyorum Daniş Koper Viyadüğü'nü. Her seferinde de “Acaba kim bu adam?” diyorum. İsminden dolayı acaba bir yabancının isminin Türkçe yazılışını mı yazmışlar diye düşündüğüm de oldu; bir kişi ismi harici bir şey olabileceği de aklıma gelmedi değil. Daniş Koper'in kim olduğuna dâir merak ettiklerimi araştırdım ve sizlerle paylaşmak istedim ben de.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Daniş Koper üstte de gördüğünüz beyefendi. Kendisi 1908 Ağrı, Diyadin doğumlu Türk siyâsetçi. 22 Şubat 1992'ye kadar vefat etmeden önce birçok önemli mevkîlerde görev yapmış birisi. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı da yapmış önemli bir Türk siyâsetçi olmasından dolayı karayolu üzerinde bir viyadüğe (İzmit ile Körfez arasında bir yerlerde) adı verilmiş. Bayındırlık Bakanlığı sadece 3 ay sürmüş (30 Mayıs 1960 - 27 Ağustos 1960) aslında.
Daniş Koper'in bu alanlarda siyâset yapması tabii ki eğitiminin bu yönde olmasından kaynaklanmış. Kendisi 1935 yılında Münih Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olmuş. Aktif siyâsette iken de siyâsetten ayrıldıktan sonra da ortaklık yaptığı şirketleri olmuş kendisinin. Bu şirketlerin ismi Verdi, Garinti İnşaat ve Kuyaş İnşaat'tır. Bu şirketler hâlâ devam ediyor mu bilemiyorum.
Daniş Koper'in biyografisini paylaştık tamam ama ben hâlâ ismine takıldım. Acaba ne demek Daniş? Farsça bir kelime imiş ve anlamları şöyle:
daniş / dâniş / دانش
Bilgi, ilim. Biliş. (Farsça)
Bilgi. (Farsça)
Bilim. (Farsça)
Hatta “dânişgede” demek de “üniversite” demekmiş. “Encümen-i dâniş” var mesela. O da 1851'de Abdülmecit Hazretleri tarafından kurulan devlet ileri gelenlerinin toplandığı bir kurula verilen isim.
Daniş Koper Viyadüğü Hakkında Bilgiler
Daniş Koper'i anmamıza vesile olan viyadük hakkında da bilgiler vermek istedim. TEM İstanbul - Ankara Otoyolu üzerinde yer alan bu viyadük deniz seviyesinden 91 metre yüksekliktedir. Uzunluğu ise 804 metredir. Viyadük, Körfez ile İzmit arasında Derince Mevkii'nde yer alır.