[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Tam kapanmanın başladığından beri belki siz de defalarca kullandınız bu cümleyi. Siz kullanmadıysanız da muhakkak yakın çevrenizden birileri kullanmıştır diye düşünüyorum. Kapandık kapanmasına ama tam beceremedik sanki. Hem biz beceremedik hem de hükümet beceremedi. Genelge üstüne genelge yayımlandı.
- Halıları yıkatmaya verecektik, kapanmadan önce konuşmuştuk. adam sonrasında döndü biz muaf değilmişiz dedi. 2 gün sonra tekrar aradı gerekli izinler alınıyor halılarınızı almaya geleceğiz dedi.
- Eskiden fabrikadan aldığın çalışma belgesi vs. yeterli oluyordu bu sefer dediler ki e-Devlet'ten başvurmanız gerekiyor. Onu da yoğunluktan dolayı tam yapamadılar 3 gün eski usul geçerli dediler, 3 günde de yetişmeyince 10 güne çıkardılar.
- Pazar esnafı isyan etti, haldeki kabzımallar mallarımız elimizde kaldı, çürüdü diye kameralar önünde (nimete büyük saygısızlık yaparak) yerlere döktü. Hükümet geri adım attı, cumartesi günleri pazar kurulacak dendi. Yarın kurulacak bakalım nasıl olacak, göreceğiz.
- Marketlerde gıda ve temizlik ürünleri hariç diğer ürünlerin satılması yasaklandı.
Üsttekiler benim aklıma gelenler. Muhtemelen daha fazla ek genelgeler çıkarılmıştır. Bu yazıyı yazma sebebim de son madde ile ilgili. Şöyle ki, okullar online dahi olsa devam ediyor ama bu tam kapanmada hangi akla hizmetse kırtasiyeler kapalı. İşlerim dolayısıyla marketlerin açık olduğu saatlere yetişemiyorum. Dün oğluma kalem, defter ve silgi lâzım olmuş. Ben de akşamüzeri çıktım hem çocukları hava aldırayım hem de eksikleri alayım diye Bursa’da Millet Mahallesi’nde tur attım. Kırtasiyeler kapalı idi. Dedim herhalde ben geç kaldığım için kapalıdır, yarın sabah erkenden alır çocuğun dersine kadar yetiştiririm diye düşündüm. Bu sabah tekrar aynı kırtasiyeleri dolaştım ve kapalıydılar. O sektörde satış uzmanı olarak çalışan bir arkadaşım var, onu arayıp sordum o da tam kapanmadan dolayı kırtasiyelerin de kapalı olduğunu söyledi.
Mahallemizdeki Onur Market'e gittim. 10.00'da açıldıkları için kapının önünde de bekledim 15 - 20 dk. İçeri girip ihtiyaçlarımı aldım kasadaki hanımefendi “Genelge bugün itibariyle yürürlüğe girdi, onları satamayız.” dedi. Dedim “Yapmayın, etmeyin, çocuk derse giriyor, okulu devam ediyor.” Kasiyer hanımefendi müdürüne sorup geldi ve “Sistem izin verirse geçelim.” dedi. Allah’tan sistem izin verdi de alışverişimizi yapabildik.
Okulların online dahi olsa açık olduğu bir dönemde kırtasiyelerin kapatılması ne kadar mantıklı? Kırtasiye esnafının sattığı malzemeleri üreten yüzlerce, binlerce çalışanı olduğundan dolayı sosyal mesafeye tam olarak dikkat edemeyen fabrikalar bu süreçte açıkken, günde bir elin parmağını geçmeyen bir kitleye satış yapacak olan mahalle arasındaki kırtasiye esnafı kapalı. Bu akla, mantığa sığmıyor. Kim ne derse desin, bu tam kapanma süreci iyi yönetilemedi ve iyi yönetilemiyor.
Suç sadece hükümette de değil. İnsanlar da artık geçen seneki gibi dikkat etmiyor, bir boşvermişlik, bir alışmışlık var. Vaka sayıları geçen seneden daha yüksek ama insanlardaki korku daha düşük. Ne diyelim hakkımızda hayırlısı. Umarım tez zamanda kurtuluruz bu illetten.