Yeni eğitim - öğretim yılı başlayınca Whatsapp durumlarda gördüğümüz paylaşımlar da artık eğitimle ilgili oluyor hâliyle. Her sene değişen eğitim sistemi ile dünya ortalamasını düşürmeye devam eden bir rol üstleniyoruz maalesef. Bunun herkes farkında. [Bağlantıyı görmek için giriş yapın] kardeşimden öğrendim de bu sene MEB, tüm okullara ödenek göndermiş ilk defa. Acaba bu ödenekler okulların sosyoekonomik yapısı göz önüne alınarak mı gönderiliyordur? Gönderilen ödenekler yeterli midir yoksa laf olsun torba dolsun cinsinden bir ödenek midir?
Eğitimin her sene değiştiği gibi eğitilenler de her sene değişiyor. Değişmeyen birkaç husus var ki onu da aşağıdaki gibi özetlemişler.
[Bağlantıyı görmek için giriş yapın]
Eğitimde başarı için:
öğrencinin hevesi
annenin tenceresi
babanın kesesi
öğretmenin nefesi
şart!
Üstteki şartlardan en önemlisi öğrencinin hevesi. Onda heves olmadıktan sonra, çocuğu istediğiniz kadar özel okullara gönderin, en iyi öğretmenleri eşten dosttan öğrenip çocuğumuzun o öğretmene düşmesi için kulisler de yapsak hepsi boş. Öğrencinin hevesi gerçekten şart! Onda heves olduktan sonra en kötü öğretmene de düşse, en kötü şartlarda da okusa başarıya muhakkak ulaşır.
Annenin tenceresi denilince şimdi kadın hakları tarafından linç yemeyelim sadece kadınlar mı yemek yapmak zorunda falan diye ama buradan kasıt annenin ilgisidir. Üçüncü sıradaki “babanın kesesi” de aynı şekilde. Ebeveynlerin hangisinin tencere kaynattığının, hangisinin keseyi doldurduğunun önemi olmadan çocuklarıyla ilgilenen anne ve babalar, diğerlerinden birkaç adım önde oluyor. Böyle ebeveynlere sahip olan çocuklar da muhtemeldir ki başarılı olurlar.
Öğretmen de çok önemli tabii ki. Öğretmen, öğrencilerini kendi çocukları gibi görüp onlara nefesinin enselerinde olduğunu hissettirmesi lâzım ki o sınfta başarı olsun.
Siz ne dersiniz bu konuda? Eğitimde başarı için sizce şart olanları belirtebilir misiniz?